YGA-BLOG-по въпроси за архитектурата и строителството, нормите за проестиране, избора на архитект, архитектурно бюро.Кой да бъде вашият архитект базирано на интервю от ваша страна със задаване на адекватни въпроси свързани с вашият проект

ENGLISH

YGA-АРХИТЕКТУРЕН БЛОГ

Как да намеря подходящият архитект за моят проект?

Архитектурата е индустрия на услугите и като такава личността на архитекта е до голяма степен част от процеса. Казвам на хората през цялото време, че трябва да очакват да се наслаждават на този процес, че ще се забавляваме… може би не през цялото време, в края на краищата това е сериозен бизнес - но тъй като обичам да се забавлявам и защото наистина повярвайте, това е процес на сътрудничество между мен и хората, които искат да ме наемат, искам да се заобиколя с клиенти, които искат да се насладят и на процеса. Изглежда доста просто - работете с добри хора и резултатът ще бъде добър продукт и добро изживяване.

Но как да определите дали ще ви хареса да работите с архитекта, с когото интервюирате? Не всички имат блогове като моя, където можете да създадете доста добро усещане за това кой съм и как работя. Дори и тогава вероятно има някои въпроси, които трябва да помислите да зададете на архитекта си, когато ги интервюирате. Ето някои, които мисля, че трябва да помислите:

1. Колко заинтересован е архитектът от този проект-той ще работи ли със страст в него?

Знам, че изглежда доста очевидно - разбира се, архитектът ще каже, че наистина искат да направят вашия проект ... да, но какво ще стане, ако не искат да направят вашия проект? Винаги мисля за това като за първи въпрос, тъй като той дава на архитекта, с когото говорите,  път за бягство, ако те наистина не са в състояние да поемат вашия проект. Понякога просто не са вашият човек и за това нещата не се получават.

ИМАТЕ ОЩЕ ВЪПРОСИ?

ЕТО ЛИНК И КЪМ ДРУГИТЕ АРХИТЕКТУРНИ СТАТИ

  2.Колко натоварен е архитектът?

Ако сте архитект, трябва да сеете сено, докато грее слънце. За всички останали това означава, че има малко архитекти там, които се оказват в състояние да откажат работа. На интервюиращия трябва да проследите колко проекти в момента са в офиса. В наши дни не е задължително да има служители чертожници и архитекти в офиса защото много от тях вършат тази работа дистанционно или като външни фирми.
Важното е да се разбере архитекта да не е прекалено натоварен и ако искате да ви проектира еди кой си архитект, то е ясно че не може да проектира 15 големи обекта наведнъж. Чуете ли от някой проектант много съм натоварен, това означава че трябва да изчакате, ако разбира се това вас ви устройва.

 

 

3. С кого ще се срещате през целия процес? Това ли е същият човек, който ще проектира проекта?

Няма нищо по-лошо от това да интервюирате с един архитект, да решите, че наистина сте свързани с този индивид, само че никога повече да не ги видите (освен ако няма проблем с фактурирането). Някои архитекти са изключително предпазливи да оставят клиентите да взаимодействат с някой друг, освен самите тях , но тъй като всичко това е свързано с човека, който върши работата, мисля, че е някак важно, че знайте кой всъщност е този човек, за да можете да общувате директно с него.

 

 
 

5.Как архитектът ще събира информацията, необходима за успешното определяне на програмата за вашия проект?


„Програмата“ е първата част от процеса на проектиране, където изброявате нуждите и изискванията за проекта. Ако никога досега не сте проектирали къща, как трябва да знаете всички детайли от процеса? Точно тук вашият архитект трябва да ви помогне. И така, как те предоставят тази помощ? продължителна лична среща ли е, изчерпателно ли беше, може би малко и двете ... или очакват ли просто да им кажете какво искате и те ще попълнят пропуските? Въобще разбраха ли изобщо какво искате или те ще се движат според техните разбирания за нещата?
.

 

6.Колко често ще имате срещи?

Някои архитекти ограничават броя на срещите, които имате за различните фази на работата - повечето от тях са обвързани с финансовата сметка, която получават от вас. Има ли срещи през всички фази на проекта? Какво ще кажете за посещенията на сайта - включени ли са тези? Не ограничаваме срещите в офиса ми, но не така работят всички колеги.

 

 
 

7.Какви са стъпките в процеса на проектиране?

Задаването на този въпрос е по-скоро за разбиране на природата на комуникацията с архитекта. Ако някой ви каже, че получавате три схематични работни срещи и ако са необходими повече, ще има допълнително плащане за дизайн, ще започна да задавате и  други въпроси. Може да е оправдано, а може би не, затова в този момент искате да задавате въпроси, а не когато сте на два месеца в процеса и се чудите къде е отишъл архитектът ви и защо сметката ви е толкова висока. Трябва ви сериозен и отговорен  архитект на когото да разчитате.


 

8. Как архитектът определя заплащането на проекта?


Има няколко метода, които са доста отраслов стандарт. Бих казал, че най-често е да се начислят процент от строителните разходи, но тази област има достатъчно движещи се части към нея
Някои архитекти определят цената на проекта като процент от стойността на сградата в строителството, поне такава е практиката навсякъде в света.
Други както е в България изчисляват цената въз основа на м2, което се явява доста по изгодно на инвеститора.

 

 
 

9. Как архитектът се справя с цената на проектирането, когато има промени в обхвата, съдържанието и обема на работа при промени от страна на инвеститора?


Ще изляза на крайник и ще предположа, че ще ви начислят повече пари за промени в обхвата  и обема на работата.Това е лесен въпрос и отговор, но повечето хора като че ли го игнорират по време на първоначалното запознаване с проектанта в послествие се сещат за някои неща с което не съобразяват ,че са увеличили обема на сградата и нейната квадратура и това води до адекватна промяна в цената на проекта.

 

  10. Колко време мисли архитектът, че ще отнеме процеса на проектиране?

Това е въпросът, който води до истинския въпрос ... в зависимост от отговора на архитекта., но на този въпрос е почти невъзможно да се отговори, тъй като има толкова много променливи извън нашия контрол. Ако архитектът, с когото интервюирате, ви каже „Мога да изработя и подготвям строителни чертежи за вашата сграда с площ 5000 квадратни метра за месец“, те или лъжат, чертежите, които получавате, ще бъдат ужасно недостатъчни, или ще извадят някои рисунки от чекмедже.
Ако мислите, че всички решения трябва да бъдат взети бързо, ще разберете, че процесът на проектиране и подготовка на строителни чертежи за сграда отнема време. Казвам на хората, че мога да получа набор от чертежи, разработени за около3- 4 месеца - и тогава се срещам с клиентите веднъж седмично. В нашия офис не е толкова рядко, да чакаме клиентът да отдели подходящото време за обмисляне на информацията, която току-що сме им предоставили, а някои хора трябва да отделят повече време за преглед и това е ясно за нас.
.
 
 

11. На какво разположение архитектът?


Говорейки за среща веднъж седмично, колко често е на разположение на вашия архитект?

Не винаги е практично да очаквате седмични срещи, но е добре да знаете дали можете да видите архитекта си, когато искате да видите своя архитект.

Може би това не е най-умното нещо в личния ми живот, но в моя офис всеки има своите мобилни телефони на своите визитни картички. Ако имате нужда от мен, можете да се свържете с мен, но това също не е типично.

 

Има повече от 10 въпроса, които бихте могли да помислите да зададете на вашия архитект, преди да започват да работят на конкретен проект. Препоръчвам ви да задавате въпроси, които ще ви помогнат да опознаете човека, с когото интервюирате. Толкова е лесно да направите предварителни изследвания, като погледнете уебсайта на архитектите.

 

 
 

Трябва да сте подготвени  при тези интервюта с архитекта, когато  лице в лице ще общувате с него  за можете да му зададете определените въпроси, защото и неговото време също е ценно.

Бъдете винаги готови с набор от въпроси базирани на определената документация, която ще предоставите на проектанта за разсъждения и започване на работа.

Ако имате проект и нужда от архитекти, моля свържете се с нас и кликнете на контакти!

автор на статията

арх. Йорданка Георгиева

МОЖЕМ ДА РЕАЛИЗИРАМЕ ВАШАТА ИДЕЯ ЗА ВАШАТА СГРАДАТА!

НЯМА МАЛЪК ПРОЕКТ ЗА НАС!

ЩЕ БЪДЕМ С ВАС В ПРОЦЕСА НА ПРОЕКТИРАНЕ ОТ НАЧАЛОТО ДО КРАЯ!

ВИНАГИ ТЪРСИМ НАЙ ДОБРОТО РЕШЕНИЕ ЗА ВАШИЯТ ПАРЦЕЛ!

ИМАТЕ ОЩЕ ВЪПРОСИ? ЕТО ЛИНК И КЪМ ДРУГИТЕ АРХИТЕКТУРНИ СТАТИИ