YGA-BLOG-по въпроси за архитектурата и строителството, нормите за проестиране, избора на архитект, архитектурно бюро.Кой да бъде вашият архитект базирано на интервю от ваша страна със задаване на адекватни въпроси свързани с вашият проект

ENGLISH

YGA-АРХИТЕКТУРЕН БЛОГ

Как да намеря архитект на който да се доверя или статия за нещата в детайли?

Наемането на архитект може да се  окаже голям проблем, но не бива да ви стряска.. До известна степен, ако се опитвате да намерите архитект, който да ви проектира малка доста обикновенна къща няма да е проблем, но ако желаете да ви се проектира сграда със сложни функционални връзки като една жилищна сграда, обществена сграда, голяма къща в определен архитектурен стил ви трябва опитен архитект и за предпочитане с опит извън границите на страната, с цел проектанта да има по широк поглед по отношение на световните архитектурни тенденции.

.

По принцип сепредполага, че ние архитектите, но не всички,  сме достатъчно компетентни, че ако искате някой от нас да проектира вашата сграда, която няма да протече при първият дъжд или изобщо да не бъде одобрена в общината поради простата причина, че архитекта не разбира нормативите за проектиране и текущи закони и поради тази причина проекта му бива връщан отново и отново от съответната община за корекции. Това може да ви коства доста загубено  време, усилия и финанси ако попаднете на неподходящ проектант.Добрият архитект трябва да създаде проект, с който да осигури всички удобства за ползване и експлоатация, не всички проектанти са способни да правят точно това.

 

Какъв е проблемът в България?- проблемът е, че се появиха прекалено много университети за архитектура и инженерство, като те буквално бълват студенти и заливат пазара със стотици на брой, но изключително неопитни млади архитекти. Някои университети в България са частни като т.н Свободни университети в София и Варна например, където критериите са доста занижени, поради което завършилите проектанти имат доста основни знания,  липса на всякаква практика, тотално неразбиране на нормативите за проектиране, поради което проектите им са или нещо изкопирано от интернет или нещо направено на две на три като архитектурен модел за да се покаже нещо направено пред инвеститора.

ИМАТЕ ОЩЕ ВЪПРОСИ?

ЕТО ЛИНК И КЪМ ДРУГИТЕ АРХИТЕКТУРНИ СТАТИ

 

Работим с различни колеги и забелязахме, че тези които са завършили в чужбина имат много по широк поглед като архитекти, те имат съвсем друга работна етика, те преследват мечтите си и постигат резултати винаги в срок. За това даваме преимущество на проектанти с чуждестранен опит в нашият екип с което те могат свободно да се развиват като специалисти. В родните български университети-частни и държавни  има много още какво да се желае по отношение на изграждането на нови кадри и качествени специалисти.
Нещо повече високото ниво на образование, което бе постигнато в края на ерата на социализма до средата на 90 те рязко е паднало в последните 25 години. Поради което съществува голяма разлика между колегите завършили български университет до 1997-1998 и тези след тази ера, поради липсата на контролиран подбор както в годините преди това. Например в годините на социализма и началната демокрация 2000 жени кандидатстваха за 25 места и около 1700 мъже за 28 места в УАСГ-Университета по архитектура и строителство който бе единствения в страната за подготовка на архитекти

 

 

За това бъдете внимателни при избора на архитект. Уверете се в тяхната опитност, вижте първо тяхната работа- разгледайте подробно тяхното портфолио. Говорете с тях и от разговора с тях се уверете в нивото на техните знания и схващания по отношение на нормативната база са ясни. Какво е един проектант без разбирането на архитектурните нормативи? Същото касае и строителните инженери които са ключови при работата с проектанта.

 

 

Проектант, който не знае нормативната база и закони свързани с проектирането е на нивото на обикновен чертожник и от него полза голяма няма.

Работата говори за човека, а не неговите приказки и обещания.

Трябва да имате емоционална връзка с архитекта за да може той да превъплъти вашите желания близко до това което сте очаквали

През годините разбрахме, че желанията на нашият клиент са над всичко.

За нас е важен нашият имидж който сме изградили през годините!


Ако имате въпроси по вашият проект и желаете да работите с нас, свържете се с нас!

автор на статията

арх. Йорданка Георгиева

МОЖЕМ ДА РЕАЛИЗИРАМЕ ВАШАТА ИДЕЯ ЗА ВАШАТА СГРАДАТА!

НЯМА МАЛЪК ПРОЕКТ ЗА НАС!

ЩЕ БЪДЕМ С ВАС В ПРОЦЕСА НА ПРОЕКТИРАНЕ ОТ НАЧАЛОТО ДО КРАЯ!

ВИНАГИ ТЪРСИМ НАЙ ДОБРОТО РЕШЕНИЕ ЗА ВАШИЯТ ПАРЦЕЛ!

ИМАТЕ ОЩЕ ВЪПРОСИ? ЕТО ЛИНК И КЪМ ДРУГИТЕ АРХИТЕКТУРНИ СТАТИИ